Pinczehelyi Sándor kiállítása

2010. december 11. – 2011. január 17.
MegnyitóOpening: 2010. december 10. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Thierry Raspail
KurátorCurator: Kovalovszky Márta
Pinczehelyi Sándor pályájának indulásakor a magyar neoavantgárd második nemzedékéhez kapcsolódott. A Lantos Ferenc körül kialakult Pécsi Műhely tagjaként készített geometrikus kompozíciókat, konceptuális fotókat, objekteket, plakátokat tervezett, részt vett a csoport-táj akcióiban: sokféle területen kereste a maga önálló útját.

Az 1970-es évek elejétől fogott a közismert politikai szimbólumok – sarló és kalapács, ötágú csillag, nemzeti zászló, utcakő – vizsgálatába.

Az új festészet internacionális hulláma az 1980-as évek közepén őt is elérte. Nagyméretű festményein korábbi motívumai jelennek meg a fogyasztói társadalom és a vidéki lét jellegzetes tárgyi világának kíséretében.

Pinczehelyi tevékenysége sok szállal kapcsolódik az elmúlt évtizedek közép-európai művészetének áramlataihoz, elsősorban a cseh, lengyel, horvát kortársak hasonló törekvéseihez.

Az objekteket, plakátokat, fotókat, grafikákat, installációkat és nagyméretű képeket is felvonultató tárlaton áttekintés látható Pinczehelyi Sándor eddigi pályájáról.

Kovalovszky Márta