Posztfelnőtt

2021. szeptember 11. – november 11.
MegnyitóOpening: 2021. szeptember 10. 19:00
KurátorCurator: Robert Pfaller
„Nem lehetünk újra gyerekek, különben gyerekesek leszünk. De vajon a gyermek naivitása nem tetszik-e neki, és nem kell-e igazságának megismétlésére újból, magasabb szinten törekednie?” Karl Marx (1857)

Sok dolog, ami a korábbi generációknak segített felnottnek lenni – az autóvezetés, a magas sarkú cipo-hordás, az alkoholfogyasztás, a szex, a flört, a viccelodés, és így tovább – ma gyanús… Nem csak azáltal tunünk gyerekeknek, ahogy gyakran öltözködünk, hanem úgy is gondolkodunk és érzünk, ahogy ok, naívan vagy koraéretten. Inkább egyáltalán nem szexelünk. Néhány rossz szó és apró gesztus („mikroagresszió”) gyorsan megbánt. Óvnak minket a dohányzástól, és a „felnott nyelv”-tol, s gyerekek mondják meg nekünk, mi vár a bolygóra a jövoben.

Az egyetlen dolog, ami megszabadíthat minket új, felnottkor utáni gyermekkorunktól, valószínuleg az lenne, ha szemügyre vennénk, elismernénk valóságát és némi szeretettel megmosolyognánk. Ha ezt tennénk, tipikusan egy felnott erosségét mutatnánk, amelyet Sigmund Freud a humor fogalmával írt le, s amelyrol megjegyezte, hogy a gyerekeknek nincs szükségük rá ahhoz, hogy boldogan éljenek.

A kiállítás e humor bizonyítékait mutatja be a muvészetben, kiegészítve tudományos és ritkaság-gyujtemények leleteivel.

Kiállító muvészek: AES+F, Blue Noses, Götz Bury, Brian Calvin, Gelitin, Gerhard Gutenberger, Lisz Hirn, Beate Hofstadler, Paul Horn, Eva Kadlec, Elke Silvia Krystufek, Jarmila Mitrikova + David Demjanovic, Stephanie Mold, Tex Rubinowitz, Barbara Ungepflegt, Thomas Weinberger