Rituális ösvény az énhez

2019. március 27. – április 26.
MegnyitóOpening: 2019. március 26. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Dudás Barbara
KurátorCurator: Popovics Viktória
Az önábrázolás két sajátos útja, látszólag két eltérő festészeti attitűd találkozik Jagicza Patrícia és Kaliczka Patrícia Ritual Trail to Self című közös kiállításán. Mindketten a figurális festészeti hagyomány felől közelítenek a portré és aktábrázolás problémáihoz, mindketten az önkifejezés és önreflexió személyes és általános érvényű lehetőségeit, létjogosultságát feszegetik.

Jagicza Patrícia bravúrosan megfestett, a valóság tűpontos visszaadására törekvő portréi monokróm háttér előtt jelennek meg. A korábbi maszkokkal, kellékekkel eltakart „rejtőzködő” önarcképei után legújabb sorozatának újdonsága, hogy feltárul az arc, a női identitás mibenlététének még élesebb megfogalmazásaként. A közös munka eredményeként született kettős portrék pedig egyfajta performatív szerepjáték zavarba ejtően őszinte lenyomatai.

Kaliczka Patrícia munkáiban az elmúlt egy évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élő modell után való festés. Festményei feszültségét és lebilincselő hangulatát a látvány minél pontosabb visszaadására, a formák precíz kidolgozására való törekvés és az expresszív, véletlenszerű gesztusok, absztrakt felületek összjátéka teremti meg. Tükörből festett önakt sorozatának sajátossága, hogy a testrészletek az őket körülvevő térrel együtt a művész belső világát reprezentálják.

A kiállítást több hónapos közös alkotófolyamat, találkozások, beszélgetések, együtt gondolkodás előzte meg, melynek során az individuális alkotás sajátos kollektív viszonyrendszerbe, reflexív térbe került.