25 éves a Smohay-díj

Kiállítás a Csók István Képtárban

2006. november 18. – 2007. február 24.
MegnyitóOpening: 2006. november 18. 11:30
MegnyitjaRemarks by: Margócsy István
A székesfehérvári Smohay Alapítvány 1981-ben alakult, Smohay János 1975. május 23-ai a végrendeletének megfelelően, melyben egy előre meghatározott összeget a Fejér Megyei Múzeumra hagyott:

„Amennyiben elhalálozásom esetén a fentieken kivül még készpénzem maradna, úgy ez esetben a Székesfehérvári Múzeum részére adom, azzal a rendeltetéssel, hogy a Múzeum fiatal, tehetséges, lehetőleg székesfehérvári festőművészeket segitsen és támogasson és a nevem alatt alapitványt létesitsen.“ (Részlet a végrendeletből)

A hagyományozó kívánságának megfelelően az Alapítvány kuratóriuma az utóbbi 25 évben a kortárs művészeti szcéna fiataljait szándékozott támogatni Smohay-díj, vagy ösztöndíj formájában. 1981 és 2000 között abban a szerencsés helyzetben volt az Alapítvány, hogy szinte minden évben díjat, s ösztöndíjat egyaránt kiadhatott, az utóbbi hat évben azonban már csak az előbbire adódott alkalom.

A kiállítás anyaga egyrészt Smohay János életét és munkásságát bemutató kamaratárlatból, másrészt az utóbbi 25 év díjazottjainak munkáiból áll. A Képtár két szintje, s a kiállítás kettőssége alkalmas arra, hogy a személyes és kollektív emlékezet különbségeit megmutassa, és akár –ideiglenesen- fel is cserélje, hiszen a személyes tárgyak és a műtárgyak egy kiállításon való használata a játékosságon túl az emlékezés mechanizmusának is új lehetőséget adhat.