Határterek

Építészet és plasztika

2013. október 17. – 2014. január 10.
MegnyitóOpening: 2013. október 16. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Sólymos Sándor
KurátorCurator: Maurer Dóra
A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) 21. nemzetközi kiállításának címe Határterek. Témája a konstruktív-konkrét képzőművészet és az építészet egymást áthatása, kölcsönös inspirációja, egy tőről fakadása.

Az ember vizuális és haptikus orientációja elsősorban a térre vonatkozik, a tér érzékelése, asszociatív megélése elemi örömöt nyújt, a művészetek is erre építenek. Mondrian festészete az építészet felé haladt, Brâncuşi pedig a jó épületet szobornak tekintette.

A múltba mélyen nyúló és a jelen aktivitásába ágyazott területet „Archisculpture” címen a bilbaoi Guggenheim Múzeum 2005-ben foglalta össze a maga teljes gazdagságában. De a történet folytatódik, a nemzetközi művészeti színtéren új meg új plasztikai szempontból izgalmas épületekkel és architekturális szobrokkal találkozunk.

A terület gazdagsága és folyamatos alakulása, valamint lehetőségeink nem engedik meg a hazai és a szűkebb európai környezetben megjelenő példák körképének felrajzolását. Válogatásunk – mind a fotókkal megidézett történeti és kortárs művek, mind az eredeti kortárs objektumok szempontjából – vállaltan szubjektív.

Dokumentumok: Max Bill, Etienne-Louis Boullée, Marcel Breuer, Theo van Doesburg, Peter Eisenman, Kassák Lajos / Vilt Tibor, Friedrich Kiesler, Katarina Kobro, Daniel Libeskind, Gordon Matta-Clark, J.J.Poud, Gerrit Rietveld, Studio Querkraft, Georges Vantongerloo