partíció_2.0 / színlelés

2010. május 7. – május 30.
MegnyitóOpening: 2010. május 6. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Gala Puyol
KurátorokCurators: Eike, Kónya Ábel, Szabó Attila
2009 őszén a Modem workshopot rendezett médiaművészek számára. A Debrecenbe érkező húsz művész mellett interneten további alkotók is bekapcsolódtak az InterModem munkájába. A virtuális műhely kezdeményezésében részt vevő tizenegy művész révén az összes kontinens képviseltette magát a projektben. Az ősszel elkezdett munkák eredménye ez a kiállítás.

A kiállítás – a workshophoz hasonlóan – a résztvevők számára kiindulópontként megadott téma köré épül. Az alkotók a Fake (hamisítvány, színlelés, tettetés, álcázás) címet viselő felhívásban megfogalmazott alapkérdések kibontására vállalkoztak.

A kiállítás első szekciója a műhelymunka során elkezdett alkotásokból áll. A munkákhoz a szervezők által biztosított technikai különlegességek (gyorskamera, hőérzékeny kamera stb.) ugyanúgy inspirációként szolgáltak, mint a különböző országokból (Spanyolország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) és helyzetekből érkezett alkotók társasága, valamint a kurátorok által megadott tematika.

A kiállítás második szekciója az InterModem Workshophoz kapcsolódó virtuális műhely résztvevőinek munkáit mutatja be, ugyancsak a megadott tematikára reflektálva. A virtuális műhely lényege, hogy olyan távol élő művészeket is bevonjon a közös munkába, akik fizikailag nem tudnak jelen lenni. Ezúttal kizárólag olyan művészek kapcsolódtak be, akik nem Európában élnek, illetőleg dolgoznak.

A harmadik szekció három olyan videomunkát mutat be, amelyek az InterModem partnerfesztiváljain kaptak díjat. Sara Björnsdóttir, Rimas Sakalauskas és Sérgio Cruz már megkapta a díjat, a negyedik elismerést az InterModem megnyitóján adják át.