Róna Gyűjtemény – Borítók

Kortárs Magángyűjtemények XX.

2023. szeptember 7. – október 7.
MegnyitóOpening: 2023. szeptember 6. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Szüts Miklós

Képekkel általában falon találkozunk. Ritkán azonban előfordul, hogy szembejön a könyvesboltban a falunkon lévő kép. Kölcsönhatásba lép egy szöveggel. A borítójává válik. A kiállításon látható valamennyi kép egy könyvnek vagy albumnak a borítójához lett felhasználva. Természetesen a képek mellett az összes könyv is megtekinthető lesz a kiállításon.

A Róna Gyűjtemény több mint 200 művész műveit tartalmazza a XIX. század végétől a még meg nem száradt festékes vásznakig. Egyes művészek teljes életművének gerince megtalálható benne, mások egy-egy kiemelkedő művel képviseltetik magukat.

A gyűjtemény nem koncentrál korokra, irányzatokra, művészekre, életmű szakaszokra. A gyűjtemény műtárgyakra koncentrál. Olyan művekre, amik mondanak valamit a korról, amelyben születtek, az alkotójukról, a világról. Művekre, amelyek megszólították a műgyűjtőt.

A Róna Gyűjtemény – kivonata – itt jelenik meg először kiállítótérben, de a Fine Art Rent-el való együttműködésnek köszönhetően számos darabja megtalálható irodákban, szállodákban Magyarországon és külföldön is.